Zwangerschapstesten

Als het gaat om weten of je zwanger bent wil je geen misverstanden met je zwangerschapstest. Er zijn verschillende testen verkrijgbaar, zoals vroege zwangerschapstesten en digitale zwangerschapstesten. Digitale zwangerschapstesten hebben een ingebouwde weekindicator, die je een indicatie geeft hoe lang je ongeveer al zwanger bent.

Vroege detectie

Meest gekozen

4.7/5

Vanaf wanneer moet je een zwangerschapstest doen?

Wanneer is het beste moment om een zwangerschapstest te doen? Vanaf wanneer je een zwangerschapstest moet doen is eigenlijk vrij simpel te beantwoorden. Wanneer je minimaal 1 dag overtijd bent op je niet-ongesteldheidsdag. Als je de test nog voor deze dag doet, bevat je urine nog niet genoeg zwangerschapshormonen om te meten, en zal deze dus niets teruggeven. Als je test negatief uitkwam, is het altijd goed om een aantal dagen later de test nog een keer te doen. Dan weet je het echt zeker. Het merk Clearblue zwangerschapstesten zijn een van de meest gebruikte zwangerschapstesten ter wereld.

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest meet de aanwezigheid van een zognaamd zwangerschapshormoon. Heb je dit hormoon in je urine? Gefeliciteerd, dan ben je zwanger. Een zwangerschapstest die je thuis zelf uit kunt voeren geeft meestal binnen 5 minuten resultaat. Je gebruikt de zwangerschapstest door een strip onder of in je urine te houden. Ochtendurine werkt hier het beste voor. De tijd die het duurt voordat je een resultaat af kan lezen verschilt enorm per test. Lees dus altijd goed vooraf hoe lang je moet wachten voordat je een resultaat kan zien. Je voorkomt hiermee dat je een betrouwbare test in de prullenbak gooit terwijl deze nog niet klaar is om het resultaat te laten zien!

Wat verder goed is om te weten, is dat een zwangerschapstest NOOIT 100% betrouwbaar is / kan zijn. Alleen een huisarts die een bloedtest bij je afneemt, of een echo in het ziekenhuis geven 100% garantie. 

Positieve zwangerschapstest

Als je zwangerschapstest een positief resultaat teruggeeft, betekent dit bijna altijd dat je ook daadwerkelijk zwanger bent. In enkele keren kan het voorkomen dat een test een positief resultaat teruggeeft, maar dat deze eigenlijk negatief blijkt te zijn. Dat kan komen doordat je de test niet goed uitgevoerd hebt, je een afgebroken zwangerschap hebt of dat je de test veel te laat afleest.

Negatieve zwangerschapstest

Als je zwangerschapstest een negatief resultaat teruggeeft, betekent dit bijna altijd dat je ook daadwerkelijk niet zwanger bent. In enkele keren kan het voorkomen dat een test een negatief resultaat teruggeeft, maar dat deze eigenlijk positief blijkt te zijn. Dat kan komen doordat je de test niet goed uitgevoerd hebt, je te vroeg hebt getest of van tevoren teveel hebt gedronken. Dat laatste zorgt ervoor dat het voor de test moeilijker is om het zwangerschapshormoon te vinden in je urine.